Rik meny av företag presenterade idéer på mässsa

Bilder från minimässan 2017

David Lindegren får pris av Familjen Helsingborgs Lisa Enström.

Den 13 februari var det dags för fjärde upplagan av Minimässa med Familjen Helsingborg. Fem olika turistföretag i mat- och dryckesbranschen fick presentera sina idéer och sin marknadsföring. Vinnaren korades av besökarna.

Konkurrens var hård när matupplevelserna spände från sparrissafari till vinupplevelser. Men efter en omröstning stod det klart att Lindegrens plockade hem segern. Deras koncept "Det skånska Linderödssvinet", bygger på att matfantaster ska få besöka gården och delta i allt från styckning till matlagning. Vinsten innebär att de får besöka tursimmässan ITB i Berlin.
- Vi lanserar detta nästa år, så att få den här utmärkelsen känns väldigt uppfodrande. Hela arbetet med att ta fram det här tillsammans med Familjen Helsingborg har varit klockren, säger David Lindegren.

Exportmognadsprocessen bygger på att de deltagande företagarna under ett halvår arbetar fram paket som riktar sig till en internationell marknad. Till sin hjälp har de personer från Familjen Helsingborg. De färdiga paketen presenteras sedan på Minimässan. 2013 vann Fredrik Albhin från Kullabergsguiderna. Han säger att Exportmognadsprojektet bara är början.
- Ni måste tro på er idé, ni måste leva med den och ni måste visa upp den. Tänk på att vara professionella i allt och på att ni faktiskt säljer minnen, säger han.

Bilder från minimässan 2017

Fredrik Albhin

Turismen och upplevelserna kring den blir allt viktigare, inte minst i ett nationalekonomiskt perspektiv. 2015 var turismen exportvärde i Sverige 112, 6 miljarder. Och mer kan göras för att driva upp den siffran. Det menar Emma Håkansson, turismchef i Helsingborgs stad.
- Exportmognad kan låta väldigt intern. Men det finns en nationell strategi just för det. Vi har satsat på exportmognad i fyra år och under den tiden har det hänt mycket. Turister från hela värden har fått upp ögonen för vår region. Mycket handlar om att tänka på vad vi har här men att se på det med utifrånglasögon, säger hon.

I 2016/17s upplaga av Exportmognadsprocessen deltog:

  • Lindegrens
  • Frillestads vingård
  • Kullahalvöns vingård
  • Kullasparris
  • Skånehill
  • Robusta äventyr
Bilder från minimässan 2017