Sista månaden på Bygglovsenheten

Publicerad: 2017-08-09

Som många av er redan vet är de flesta av mina traineekollegor nu tillbaka till sina hemkommuner, men det är inte jag. Jag har turen att få vara kvar på bygglovsenheten i Helsingborg månaden ut!

Vad är då bygglovsenheten? Såklart, som namnet säger, bygglov. Till och med ordet ”bygglov” var krångligt, tyckte jag, innan mitt utbyte. Jag tänkte att det var kontrollerat av många lagar och processer som även det var lite svårt att förstå sig på om man inte var insatt. Det var mycket därför som jag ville få mitt utbyte på den här enheten – att förstå allt det ”krångliga”.

Innan min utbytesperiod hade jag mest hört om bygglovsenheten då någon bekant klagade på att det tog tid att få bygglov. Då kunde jag inte förstå helt vad det var som tog ”tid” men nu när jag har insikten i hur processen fungerar förstår jag hur mycket jobb som ligger bakom varje ärende och att det ibland kan ta lite länge tid.

Det är många beslut, lagar och processer som ska gås igenom från det att ett ärende kommer in tills det att medborgaren får sitt bygglovsbeslut i handen. Här på bygglovsenheten sitter det tjänstepersoner som varje dag anstränger sig och gör sitt bästa för att kunna ge Helsingborgarna så bra service och råd som möjligt. Helsingborg är en växande stad och målet är att alla ska trivas!

Vilka ingår då i teamet som tar emot bygglovsansökan? Det är handläggare, bygglovsarkitekter, byggnadsinspektörer och administration. Det är tacka vare det fantastiska samarbetet och kompetens som finns inom dessa grupper som gör det möjligt för Helsingborg som stad att kunna växa genom nya byggnationer.

Tack bygglovsenheten för den här tiden! Jag är oerhört glad och tacksam över att ni har delat era kunskaper och erfarenheter med mig. Jag har utvecklats som person och i min yrkesroll de senaste månaderna.

Jag vet att ni vet, men jag säger det igen, NI GÖR ETT FANTASTISKT ARBETE FÖR HELSINGBORGARNA! 

//Daniel

Bygglov_peocess

Bildtext: Bygglovsprocessen i Helsingborg stad