Hallandsåsen ger ökad tillgänglighet

Publicerad: 2015-12-28

Hallandsåstunneln är en del av Västkustbanan mellan Göteborg och Lund. Västkustbanan är en av Sveriges viktigaste järnvägsförbindelser och en viktig länk för långväga tågtrafik, till exempel mellan Oslo och Köpenhamn. Tillsammans med övriga järnvägsbanor skapar den ett effektivt järnvägsnät, vilket är förutsättningen för framtida hållbara transporter av gods och människor.

Den 13 december börjar tågtrafiken gå genom Hallandsåstunneln. Det blir också starten för en utbyggd kollektivtrafik inom nordvästra Skåne.

Nya stationer

Den 13 december öppnar de nya stationerna i Barkåkra och Förslöv och dit kör Pågatågen från Helsingborg/Ängelholm en gång i timmen hela dagen. Om man bor i Barkåkra eller Förslöv kan man alltså ta tåget direkt till Helsingborg.

Båstad station flyttar till ett nytt läge lite längre norrut och Båstad får dubbelt så många tåg i rusningstid såväl norrut mot Halmstad som söderut mot Helsingborg. Nya linje 501, Stationspendeln, kör från busstationen i Båstad till alla tåg, både avgående och ankommande. Läs mer om Skånetrafikens linjeändringar i busstrafiken.

Utökad pågatågstrafik Helsingborg-Halmstad

Pågatågen går vidare till Halmstad från Helsingborg via Ängelholm, Båstad och Laholm  varje timme i rusningstid på vardagar (sju turer i varje riktning).

Förslöv blir en knutpunkt, där man kan byta för att resa vidare med tåg eller buss mot Ängelholm, Båstad eller Torekov.

Källor: Trafikverket, Skånetrafiken och Båstads kommun.