Landskrona

Jonas Lindvall – arkitektur, inredning, design

-

PlatsLandskrona konsthall

Kategori: Konst

Jonas Lindvall är en väletablerad designer, arkitekt och formgivare som finns representerad på stora museer som National museum i Stockholm, Londons Victoria & Albert Museum och Moi Art Center i Tokyo. Under utställningen på Landskrona konsthall kommer designprocessen att lyftas fram och med hjälp av skisser, foton, modeller, färdiga produkter och uppbyggda miljöer visa besökarna hur en designprodukt kommer till.

Läs mer
Landskrona

Hjälp! Flyktingmottagandet i Landskrona 1943-52

-

PlatsLandskrona museum

Kategori: Museer

”Vi stod på kajen och tittade när de kom. Vi fick inte vara där för pappa och mamma naturligtvis, men jag var där i alla fall och såg när man tog bort presenningar och plockade undan och till slut så kom det människor upp. Dom låg längst där nere i rummen på båtarna” Elisabeth Nilsson f.1929 Många kom i vitmålade bussar, men lika många anlände med tåg, godståg, båtar och lastfartyg. Flyktingströmmen var stor under och efter andra världskriget. Många var i behov av vård och tid för återhämtning. I Landskrona gjordes de kommunala skolorna om till så kallade genomgångsläger, här skulle de krigsdrabbade få mat, vila och vård medan man ordnade arbete och boende på andra orter i Sverige. I Landskrona öppnas även ett barnsjukhus för att vårda barn drabbade av tuberkulos och svält. Samt ett särskilt sanatorium för kvinnor med tuberkulos och difteri. Citadellets karantänsläger öppnas i juli 1945, hit förs alla illegala flyktingar som kommer till Sverige söder om Stockholm. Senare används citadellet som så kallat utrustningsläger, här utrustas både barn och vuxna med nya kläder, vaccinationer, boende och i bästa fall arbete. Mellan 1943 och 1952 får totalt 22 000 flyktingar mat, sängplats och vård här i Landskrona. Röda korset har en central roll i hjälparbetet. Liksom Lottorna, Scouterna och andra föreningar. Frivilliga familjer väljer att öppna sina hem som tillfälliga boenden. Under några år hjälps man åt.

Läs mer
Landskrona

Nordvästra Skånes konstrundas samlingsutställning

-

PlatsLandskrona konsthall

Kategori: Konst

Välkommen till Konstrundan i nordvästra Skåne som arrangeras av Nordvästra Skånes Konstnärsförening (NVSK) i nära samarbete med näringslivet i regionen. Besök samlingsutställningen i Landskrona Konsthall. Där finns ett konstverk från varje deltagande konstnär utställt. Vi rekommenderar varmt ett besök på samlingsutställningen där du får en god överblick av alla deltagande konstnärer och deras tekniker. Du får en bra grund för att planera din personlig konstrunda med besök hos dina favoriter.

Läs mer
Ängelholm

Vernissage på utställning av Malin Lija

PlatsByskolan i Gånarp

Kategori: Utställning

På lördag 14/11 är det vernissage! Då öppnas en utställning av Malin Lilja från Glommen i Halland, Sveriges enda professionella bonadsmålare. Bonadsmåleriet är en sydsvensk målartradition som hör hemma i det äldre bondesamhället. Det är ett fantastisk och folkligt sätt att berätta i bilder. Malin arbetar med äggtempera på linneväv. Motiven är naiva, färgstarka och fantasifulla.

Läs mer
Landskrona

En randig historia - Landskrona BoIS 100 år

-

PlatsLandskrona museum

Kategori: Museer

2015 firar Landskrona BoIS 100 år. Som en avslutning på jubileumsåret presenterar de utställningen "En randig historia - Landskrona BoIS 100 år". Utställningen tar besökaren på en nostalgitripp genom BoIS 100-åriga historia. Välkommen att blicka tillbaka mot gamla meriter, hylla randiga hjältar och njuta av fantastiska TV-bilder från de senaste 100 årens bästa BoIS-stunder.

Läs mer
Föregående1234567...